Okkupere Oslo Børs?

I kjølvannet av den økonomiske krisa i USA skjer en av de kanskje mest underkommuniserte hendelser på lang tid, i sentrum av den kapitalistiske verden. Titusenvis av mennesker okkuperer Wall street. Målet? Rettferdighet.

Den grasrotsbaserte «Occupy Wall Street»-bevegelsen, har siden 17. september okkupert og demonstrert i Zucotti Park, for anledningen døpt «Liberty Plaza», ved børsen på Wall street. Som en reaksjon på den økonomiske krisa gjør helt vanlige folk opprør mot det kapitalistiske systemet. De krever at den amerikanske regjeringa skal sette folk foran profitt, og sørge for at de superrike i USA begynner å betale skatt. Et veldig forståelig krav:

Gjennomsnittslønnen i USA har økt med 21% fra 1979 til 2005, etter å ha justert for inflasjon. I samme tidsperiode har formuen til de aller rikeste økt med 480%. Samtidig har fattigdommen i USA vokst. Gjennom kampanjen «We are the 99%» har initativtakerne til Occupy-bevegelsen vist oss noen av historiene fra USA. Historier fra helt vanlige folk, som vitner om en utvikling vi ikke kan godta. Blant annet er det en som skriver: «Jeg er 53 år gammel, og har jobbet siden jeg var 13. Jeg har tapt pensjonen min. Jeg mistet hjemmet mitt i 2007 til lånehaier. Jeg er en lønnslipp fra å bli hjemløs. Jeg betaler mer i skatt enn GE, Exxon og Bank of America til sammen! Planen min for å gå av med pensjon er å jobbe til jeg dør. Jeg er de 99%.»

Har okkupantene blitt hørt? Nei. Mye tyder på at Obamas forslag om å skatte de rike vil bli nedstemt av republikanerne i representantenes hus. Istedenfor for å ta fra den rikeste ene prosenten blir nok medisinen mot krisen det vanlige. Kutt i sosiale tjenester, pensjon og programmer for de fattige. Fra de nittini prosent.

Gjennom demokratiske allmøter skal bevegelsen snart vedta sine fullstendige krav. Mye tyder på at dette vil bli omfattende krav, fra økonomisk rettferdighet og progressiv skatt til tilbaketrekking av amerikanske soldater og overgang til grønn energi.

Vi skriver dette fordi det er viktig. Det finnes en mørk bakside ved kapitalismen som det ikke snakkes nok om. Økende ulikhet. Økende fattigdom. Krig. Klimaproblemer. Dette er konsekvensene av at det går bra på Wall Street. Dette er konsekvensene av at de aller rikeste får mer.

Også i Norge øker forskjellene. Partier og organisasjoner på høyresiden jobber hardt for å slippe til kapitalismen i stadig nye sektorer. Høyre ivrer for å slippe til multinasjonale selskaper i offentlige sektorer som omsorg, utdanning og drift. Arbeiderpartiet har gjennomført den største privatiseringa og økonomiske liberaliseringa i norsk historie. Store svertekampanjer blir kjørt mot helt grunnleggende sosiale rettigheter som pensjon, sykepenger og trygd.

Bevegelsen for forandring sprer seg. Vi har sett revolusjoner i Midt-Østen. Vi har sett gatekamper og opprør i Storbrittania. Og nå sprer «Occupy»-bevegelsen seg over hele USA. Dersom Høyre og NHO får det som de vil tar det ikke lang tid før vi vil se det samme i Norge.

Fram til nå har det ikke vært så mange endringer uansett hvem folk har stemt på. Folk vil ha endring og de skaper det selv. Folkemakt er større og viktige enn alt annet når vi klarer å samle oss. Mot diktatur, kapitalister eller krigsherrer. Denne gangen er det 99% i USA mot 1%.

Vi vet hvem vi støtter. Gjør du?

Vi har tipsa pressa med denne linken: http://occupywallst.org/

Skrevet med Ole Mjelstad.

Rød Ungdom har steng børsen før. Kanskje skjer det igjen?

 

7 thoughts on “Okkupere Oslo Børs?

 1. Det er mange som har tatt initiativ til aksjoner i Norge også. 15. oktober er neste globale aksjonsdag for det som kalles 15M-bevegelsen og/eller Real Democracy NOW!. Det er mange facebook-initiativer der ute nå, og vi er mange som jobber med å få til noe i Oslo.
  1. I dag kl 16 er det møte på Høyskolen i Oslo om sosiale bevegelser. 15M og Attac kommer. Rom T225, Pilestredet p40.
  2. Torsdag 6. oktober kl 16 er neste planleggingsmøte for arrangement i Oslo 15. oktober. På Solidaritetshuset i Fredensborgveien 6.

  Her er en facebook-liste:
  https://www.facebook.com/OkkuperNorge
  https://www.facebook.com/groups/dryoslo/
  https://www.facebook.com/pages/Real-Democracy-Now-Norway/188084374598006

 2. Tilbaketråkk: IMF rådgiver hevder vi står konfrontert overfor en “Worldwide Banking Meltdown” « Nyheter for aktivister

 3. Tilbaketråkk: Okkuper Stortinget! (Oslo) « Nyheter for aktivister

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s