Hvem skal få penga?

Ungdom har alltid utvikla sin egen kultur. Den har ofte stått i motsetning til både elitekultur og VG-lista.

I dag blir ungdom underprioritert i de forskjellige budsjettene som legges fram og vedtas. Ungdomshus blir lagt ned, poenget er å spare penger og det er ingen som har tatt seg bryet med å lovfeste ungdomstilbud.

Bra og ungdomstyrt kulturtilbud kan gi oss muligheten til å utvikle oss i frie rammer på våre egne premisser. Du får muligheten til å bli god på det du vil bli god på. Ikke det noen har bestemt at du skal bli god på.

I dag ser ikke politikerne den jobben fritidsklubber gjør for ungdom. Det er sikkert fordi det ikke kan måles i penger.

Ungdomskultur er bredt og inneholder mye forskjellig. Noe mer akseptert enn annet. Skating har for eksempel vært et tema. Fra 1978 til 1990 var skating forbudt. Nå er det noen lokalpolitikere som er kule, som i Porsgrunn hvor Rødt nå jobber for helårs skatepark med telt over, men i andre kommuner mangler folk fortsett skatepark. Eller trues med nedleggelse.

Musikken har jo alltid vært der, men ungdom har vært sentrale i å utvikle nye musikkformer. Jeg mener at alle burde få tilgang til gratis øvingslokaler sånn at muligheten i å bli god er lik for alle og flere kan bidra til å skape ny musikk.

Graffiti blir fortsatt sett på som en uting av politikere, mens jeg oppfatter det som om folk flest er mer positive. Når de ytrer seg mot graffiti snakker de alltid om hvordan det ser ut. De synes det er stygt. Jeg mener at alle de reklameplakatene er stygge. De får lov til å henge der fordi de har betalt for det. Men kunsten får ikke lov? Hvorfor skal ikke vi ha noe å si om hva vi vil ha på veggene?

Graffiti er en kunstform som har eksistert i mange år, men den kunstformen som er spesielt populær hos ungdom blir sett på som et problem. Dette gjelder kanskje ungdom generelt? Politikerne ser på ungdom som et problem, men behandler du ungdom som et problem lenge nok, blir det til slutt sånn også.

Verdien av ungdomskultur, fritidsklubber og aktivitets muligheter for ungdom er viktigere og større enn det politikerne klarer å regne seg fram til i de budsjettene sine. Vi vet at kostnadene ved å nedprioritere forebyggende arbeid er svært høye. Gjennom å kutte ned på eller legge ned gode forebyggende tiltak vil kommunen på sikt pådra seg betydelige utgifter.

For å si det på denne måten:

Penger på børsen er usikker investering.
Penger til ungdomskultur er trygg investering.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s