Appell mot voldtekt

I dag var det Fakkeltog mot voldtekt i Oslo.
Legger ut appellen min her. Takk til alle som møtte opp. Sammen skal vi stoppe voldtekt.

______

Først og fremst vil jeg takke dere for at dere stiller opp. Det er veldig lett å være mot voldtekt.  Spør hvilken organisasjon som helst og hvilket parti som helst i Norge. De vil si at de er mot voldtekt. Det er lett å si nei til voldtekt, men vi ser dessverre at det ikke er like lett å handle for å stoppe voldtekt. Når vi krever handling blir alle brått stille.

Det blir tomme ord uten mening. Voldtekt tallene øker, men tiltakene følger ikke med.

Debatten blir avspora og problemene uløst.

Først litt harde fakta:
Majoriteten av alle voldtektsforbrytere er venner, kjærester eller bekjente av offeret. De fleste voldtekter blir aldri anmeldt, og av disse blir 80 % av alle voldtektsanmeldelser blir henlagt. Som følge av dette blir bare 1 % av alle voldtektsforbrytere dømt.

Når forholdene er slik er det helt tragisk at det ikke er noe vilje til handling.

Det er mye som kan bidra til å stoppe voldtekt. Jeg vil peke ut to av dem. Den er Spesialenhet i politiet.

Spesialenhet i politiet vil føre til at flere jenter anmelder voldtekt.
Kun 1 % av alle voldtekter blir dømt, noe som betyr at samfunnet sier: det går bra. Du får ikke konsekvenser, men det går ikke bra. Det går ikke bra for den som blir ramma. Og det er ikke greit.

Spesialenhet er å tilrettelegge for at flere jenter anmelder, og at sakene ikke blir nedprioritert. Å sette av penger til en spesialenhet vil også føre til at man får mer kompetanse i politiet til å behandle akkurat denne typen saker, og at det dermed kan bli lettere å bevise straffeskyld. Det vil dessuten føre til at jenter som anmelder voldtekten føler seg trygge, blir trodd og får en ordentlig etterforskning av saken. Voldtekt er grove overgrep som i praksis frarøver jenter frihet og retten til å bestemme over egen kropp. Gjennom en spesialenhet i politiet får voldtektsmenn den straffen de fortjener.

Politiet kan stoppe voldtektsmennene, men det er vi som må stoppe voldtektene.

Voldtekt er ikke nytt i samfunnet. Det har alltid vært her.  Voldtekt kommer ikke til å stoppe av seg selv. Det skjer forstsatt pga maktforholdene i samfunnet. Det er ikke bare tilfeldig at det er nesten bare menn som voldtar. Det er ikke fordi menn er onde i sin natur. Det blir for lettvint forklaring. Problemet ligger i bunnen av samfunnet.  For det finnes åpenbart menn som tror at det er ok å voldta kvinner, frata dem kroppen og tryggheten deres.

Vi lever i et samfunn som skaper voldtektsmenn, og de skaper voldtektsofferet. Er det virkelig det samfunnet vi vil leve i? et samfunn der seksualundervisningen for mange er porno, et samfunn der jenta for skylda for voldtekt og et samfunn der voldtektsforbrytere ikke blir dømt?

Vi er veldig glad i å skryte av likestillingen i Norge. Men er det reelt likestilling i et land der kvinner ikke kan gå trygt? Der kvinner blir voldtatt? Og bare en prosent av alle voldtektsmenn blir dømt?

Et annet holdningsproblem er at halvparten av norske menn mener at jenter kan ha en del av skylden i at de blir voldtatt. Slike holdninger forteller oss at man trenger en større bevisstgjøring rundt kjønn, kjønnsroller og likestilling. Derfor vil Rød Ungdom ha kjønn som fag i skolen, for å endre de holdningene som gjør at voldtekt er et såpass utbredt problem.

I dag har flertallet av jenter blitt tatt på rumpa uten samtykke, blitt kalt hore eller tatt på puppene uten samtykke.

Hvor er respekten for jenter?
Og hvor er de politiske og holdningsmessige tiltakene?

La oss ha det på det rene.
Det er ikke kriminelt å drikke, det er ikke kriminelt å gå i miniskjørt, det er ikke kriminelt å gå alene i parken, men det er kriminelt å voldta. La skylda ligge der den tilhører hjemme.

De fleste blir voldtatt av noen de kjenner. De fleste blir voldtatt der de føler seg trygge.
De som voldtar er såkalte vanlige menn.

De som blir voldtatt er søstere, døtre, kjærester, mødre og venner. De kan være hvem som helst.

La oss ta problemet på alvor. La de få konsekvenser hvis det skjer, men viktigst av alt, la oss hindre at det skjer.

Voldtekt er ikke et jenteproblem, men det er et samfunnsproblem. Da må samfunnet løse det problemet. Den blir ikke løst med at jentenes frihet blir begrenset. Den blir løst med grunnleggende endring i maktforholdene.

Respekt jenter, Stopp voldtekt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s