Rett på sex?

I dag kom jeg over en nyhet om at norske voldtektsforbrytere mener at de har rett på sex, de også. Jeg begynner å bli ganske urolig for hva den debatten har blitt til. Uroen handler ikke om den nyheten, men om at den er et unntak.

Hva tenker voldtektsforbryteren? Hva er i tankene hans? Når han tar det valget om å utføre handlingen, når han ser frykten i øynene hennes, når han tar på henne uten hennes vilje og han vet det. Hva er i tankene hans? Dette er tankegangen jeg ikke kan forstå. Jeg prøver ikke å forstå han, jeg prøver å finne ut av hva som skjer i hodet. Hvordan vi klarer å gå framover i samfunnet på ganske mye, men tanker som skaper voldtektsforbrytere ikke viskes ut.

Hva tenker hun? Hva føler hun? Det er det viktigste. Noen ganger virker det som om den delen av sannheten er glemt i norsk voldtektsdebatt.

Hva skjer når politikere velger å flytte fokuset?
Alle har fått med seg voldtektsbølgen. Mange politikere tar til ordet for å bekjempe voldtekt og de kommer med forslag til såkalte løsninger. De fleste skylder enten på at politiet ikke gjør jobben sin eller at asylsøkere har dårlige holdninger. Viljen til ansvar og handling er helt fraværende. Media glemte i mange tilfeller sin rolle og ble heller en virkemiddel i et politisk spill.

I følge politiets egne tall utgjør overfallsvoldtekter 12,9 % av alle voldtekter. I dag handler debatten nesten bare om overfallsvoldtekter. Hvilke signaler sender den da? Når flere snakker mer om belysning i gatene enn noe annet. Når nivået på å bekjempe voldtekt ligger der. Kan vi løse problemet?

Jeg synes ikke belysning i gatene i seg selv er dumt. Hvis det kan hindre at én person blir voldtatt er det verdt det. Hver eneste liten ting som blir gjort er bra, men jeg savner politikere som vil se grunnen til problemet. Politikere som skjønner at det ikke er bare handlingen, men også grunnen til handling man må bekjempe for å vinne. Politikere som vil snakke om helheten i voldtektsproblematikken, ikke bare en del av den. Politikere som vil løse problemet, ikke bare flytte den.

Partier som vanligvis ikke bryr seg så mye om kvinnerettigheter har tatt til ordet for voldtekt, men det har vært ensidig. De har dessverre brukt noe så forferdelig som voldtekt for politisk vinning. For å få muligheten til å rakke ned på den ikke-vestlige kulturen. Har politikerne glemt resten av voldtektene? Vil vi ikke bekjempe voldtekt når det skjer innenfor husets fire vegger? Vil vi ikke bekjempe voldtekt når det er norske menn som er forbryterne? Majoriteten av alle voldtektsforbrytere er venner, kjærester eller bekjente av offeret. Dette er et grunnleggende problem i samfunnet. Kan den feies vekk med gatebelysning, mer politi eller mer umenneskelig asylpolitikk?

For ikke så lenge siden gikk politiet ut og sa at FRP brukte feil fakta. Det er kanskje ikke overraskende, men hva gjør det med samfunnet vårt? Når et av de største partiene i Norge bruker andres dårlige opplevelser og et stort samfunnsproblem for å skape mer hat mot en gruppe? Overfallsvoldtekt er ille, og det gjør meg sint at folks vonde opplevelser skal brukes til å slå politisk mynt.

Det har også vært politikere fra Høyre som har tatt til ordet for å stenge asylsøkere inne. Hadde de venta lenge for å få muligheten tenker jeg… De fleste menn voldtar ikke og det er ikke fordi de er stengt inne. De fleste ikke vestlige menn er akkurat sånn som norske. De er menn og noen av dem er drittsekker.

Det må sies at det ikke er menn i seg selv som er problemet her, men kjønnsrollene. Den dominansen et kjønn har fått i samfunnet vårt. Jeg kjenner mange menn som er like mye mot voldtekt som jeg er. Det er ikke en kamp mellom menn og kvinner, men den rammer fortsett jentene mest og de fleste voldtektsforbrytere er menn. Det er systematisk slik over hele verden og det er ikke tilfeldig. Da må vi handle!

Kjønn som fag i skolen:
Noen mener at de har rett på andres kropp. Da er det noe alvorlig feil med holdningene. De største problemene med voldtekt er ikke en enkeltmanns dårlige holdninger. Halvparten av norske menn mener at jenter kan ha skyld i voldtekt.
69 % av norske jenter har blitt kalt hore, ludder eller bitch.
61 % av norske jenter har blitt tatt på rompa uten samtykk.
21 % av norske jenter har blitt befølt mellom beina uten samtykke.
Steget fra seksuell trakassering til voldtekt er lang, men det er problemer som er i slekt og viser noe alvorlig feil med holdningene.

Disse tallene sier: Jeg har rett på din kropp! Med det faget kan jenter lære å sette grenser og viktigst av alt, gutter lære å respektere de grensene. De kan lære om kjønn, likestilling og kjønnsroller. Faget vil også virke positivt i flere problemer vi har i samfunnet.

Spesial enhet i politiet (SEPOL):
De fleste voldtekter blir aldri anmeldt, og av disse blir 80 % av alle voldtektsanmeldelser henlagt. Som følge av dette blir bare 1 % av alle voldtektsforbrytere dømt. SEPOL kan rette opp i denne statistikken.

Den viktigste oppgaven bør være å tilrettelegge for at flere jenter anmelder. Det vil også føre til mer kompetanse i politiet til å behandle slike saker og lettere å bevise straffeskyld. Da kan også jenter som anmelder føle seg trygge, bli trodd på og få en ordentlig etterforskning.

Det må også være et sted voldtektsofferet kan gå til. Bevilgingene til krisesentere må økes kraftig. Dette vil også bidra til at kvinner som møter annen type vold kan få bedre hjelp. Det bør lovfestes slik at kvinner har et sted å gå uansett hvor i landet de bor. Vi må først og fremst jobbe for å hindre voldtekt, men når det først skjer må forbryteren få den straffen han fortjener og voldtektofferet den hjelpen hun trenger.

Det er mye mer som kan og må gjøres. Det koster penger, men vi må være villige til å bruke de pengene og ressursene som trengs.

Du kan ikke unngå voldtekt ved å bare belyse gatene når de fleste skjer inne. Du må belyse hodene til folk.
Du kan ikke unngå voldtekt ved å ha flere politi, du må ha kompetanse, ressurser og trygghet.
Du kan ikke unngå voldtekt ved å skyve problemet og finne syndebukker. Du må ta ansvar.

Voldtekt er ikke et jenteproblem, men samfunnsproblem. Da må alle slutte å fraskrive seg ansvar. Problemet heter verken politi eller innvandrer, den heter voldtekt. La oss løse problemet.

De sier at de har rett på sex. Jeg nekter å kalle det sex. Det er overgrep. De mener at de har rett på overgrep. Det er ikke sex så lenge det skjer mot ens vilje. Det heter ikke sex, det heter voldtekt.

Ingen har rett på voldtekt!

2 thoughts on “Rett på sex?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s