Jobbnekt for asylsøkere fungerer ikke

I 2009 strammet Norge inn på arbeidstillatelse til asylsøkere. Hensikten var at Norge ikke skulle være attraktivt for asylsøkere og at flere skulle legge frem ID-papirer. I følge en ny rapport lagd på oppdrag fra UDI har ikke dette skjedd. Derfor konkluderer de med følgende: «Med tanke på den lave måloppnåelsen er det mye som tilsier at ordningen bør modifiseres og legitimeres på en annen måte, eller til og med avskaffes.»

Denne rapporten bekrefter det åpenbare: Asylsøkere flykter ikke til Norge fordi de har planer om å være gratispassasjerer på norsk velferd. De kommer på grunn av krig, naturkatastrofer og forfølgelser. Hvis det er viktig for regjeringa å få ned antall asylsøkere må de gjøre noe med det, i stedet for å gjøre det vanskeligere å få jobb.

I Norge sier vi at det skal lønne seg å jobbe, men det er en gruppe som ikke får denne muligheten. I dag blir folk som i utgangspunktet har lyst til å bidra nektet muligheten. Her kommer det fram at regjeringens ikke-arbeidslinje for asylsøkere ikke bare er feil politikk, det er også politikk som ikke fungerer. Regjeringa må ta dette til følge og gi asylsøkere arbeidstillatelse.

For på dette punktet ligger ikke integreringsproblemet i folks holdninger, men hos regjeringa. SSBs årlige undersøkelse av holdninger til innvandrere viste nylig at ni av ti mener at innvandrere bør ha samme mulighet til arbeid som nordmenn. Nå er det på tide at regjeringen følger etter.

Nøkkelen til god integrering ligger blant annet i arbeidslivet. I dag får mange med minoritetsbakgrunn ikke muligheten til å jobbe, og flyktninger nektes av staten å jobbe. Utgangspunktet bør være at alle som bor i Norge bør få rett og mulighet til å jobbe. I dag blir folk som har lyst til å bidra nektet muligheten. Dette er passiviserende. Arbeiderbevegelsens har tradisjonelt jobbet med utgangspunkt i kravet «gjør din plikt, krev din rett». For å realisere dette må også asylsøkere ha muligheten til å bidra.

Asylmarsj2011

3 thoughts on “Jobbnekt for asylsøkere fungerer ikke

  1. De fleste jeg har snakket med som er negative mot asylsøkere er det nettopp fordi de mener at asylsøkerne ikke har jobb, og «snylter» på staten. Hvordan er det meningen at de skal få seg en jobb da, når staten nekter dem?

  2. Tilbaketråkk: Arrogant av regjeringa | Se her!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s